Un clasic de la Antipozi

FRUMUSETEA FOLCLORULUI AUSTRALIAN. THE BEAUTY OF AUSTRALIAN FOLKLORE
Henry Lawson (1867-1922)

…Ca orice cultura specifica unui popor sau unui grup de popoare, si cultura Australiei isi are specificul ei.
Henry Lawson, este scriitorul si poetul clasic australian cel mai reprezentativ, in general al vietii de singuratate, din perioada formarii coloniilor. Uscaciunile, terenurile aride, nesfarsitele paduri neumblate, unde colonistul nou venit se zdrobea sa supravietuiasca.
Cititorul mai putin obisnuit cu stilul lui Henry Lawson, treptat va intelege ca,de fapt, viata australienilor a fost dura in perioada inceputurilor istoriei lor. Clima, flora si fauna acestui continent erau complet diferite de ale Europei. Prinzonierii Angliei deportati aici dupa Revolutia lui George Washington, au pus baza unei natiuni de care avea sa se minuneze o lume, mai inspre zilele noastre.
Cresterea oilor si animalelor a fost principala ocupatie a colonistilor. Dar viata de familie era aspra, si plina de lipsuri. Singuratatea apasa cel mai greu. Uneori alcoolismul era un refugiu, adunand toate negativismele lui, asa cum vom vedea in istorioarele lui Henry Lawson, el insusi un invederat mbautor. Previn cititorul meu, ca acea aparent nesabuita si de nonsens dialogare a eroilor lui Lawson nu e plictisitoare, ci, dimpotriva, denota atasamentul omului simplu fata de un animal, fie si de cainele sau, cu care vorbea ore in sir, dar care ii ramanea credincios si atunci cand il lovea cu piciorul. Desigur, omul era sub influenta alcoolului, tocmai din motivele aratate mai sus, al singuratatii, al lipsei de comunicare uneori. Intr-o povestire, The Drover’s wife (Nevasta conductorului de animale),
Henry Lawson ne>>>>> Ioan Miclău

Reclame

Comentariile sunt închise.